Hands up, motherfuckers!

Acum suntem cu toții americani. Adică, stii tu, genul gansta. Editorii scot pistoalele și ciuruiesc bietul scriitor debutant. Piața de carte tradițională vrea numai nume consacrate.

Cică, nu mai se scrie literatura ca pe vremuri. Trebuie să fii în pas cu moda. Acum, dacă nu ai ceva acțiune, nu ai nimic. Totul se scrie în scene, parca am fi la Hollywood. Dacă nu știi pașii, nu mai poți invita pe nimeni la dans. Nici măcar pe domnișoara bătrână care stă, nebăgată în seamă, pe scaunul din fundul salii. Până când și ea îl așteaptă pe Prince Charming.

Nenorocirea rezidă din simplul fapt că nu suntem toți nici RR Martin, nici JK Rowlings și nici nu avem în buzunarul de la spate viitorul bestseller.

Așa că, dragul meu debutant, poți să-ți tipărești cartea, pe cheltuiala ta, în vreo zece exemplare și să o împarți la prieteni.

Mda, ce să zic! Nu sună prea încurajator. Da, știi ceva? Până la urmă și dacă ți-ar publica-o vreo editură din România, crezi că ar tipari-o în mai mult de o mie, doua mii de exempare? Da ce zic eu, asta ar fi bine, dragul meu. Considerând că pentru drepturile de autor vei fi plătit cu zece, douăsprezece procente, ai să muncești jumătate de an pentru un venit de maxim trei mii de lei. Românești.

Astea fiind zise, am și o veste bună. Se numește self publishing și este un concept care vine tot de la drăguții de americani. Ce, credeai că la ei editurile se înghesuie să-i bage în seamă pe noii veniți?

Ce ar trebui să faci, pe repede înainte. Scrie cartea. Editeaz-o la sânge. Pentru început, fă-ți un cont pe Amazon. Publică-ți cartea singur. Ca e-book. Nu e greu, ai tutoriale care te învață ce trebuie să faci, pas cu pas. Pune-i un preț mic, oricum cei de la Amazon nu-ți opresc decât douăzecișicinci la sută din venituri ceea ce înseamnă că iei trei sferturi tu. Fă-ți o platformă online solidă: website, social media. Promovează-te. Vinde.

Și acum, vestea tristă. Dacă ai scris cartea în limba română, s-ar putea să nu ai suficienți cumpărători.
Așa că îți sugerez să începi să te gândești serios să scrii în engleză. Piața este una uriașă. Sunt mulți pești, dar oceanul este mare. Foloșeste-te de niște aplicații care îți vor ușura viața:
– Scrivener, pentru organizare text, editare și compilare în diverse formate (de la clasicul pdf până la variantele de e-book, cea mai cunoscută fiind mobi pentru Kindle)
– Grammarly, pentru corectură text în engleza
– ProWriting Aid, pentru corectuă text în engleză, îmbogățire vocabular, îmbunătățire sintaxă, statistici
– Gimp, pentru design copertă de carte
Pentru Scrivener si Gimp găsești cursuri la prețuri decente pe universitatea virtuală Udemy.

Cam asta ar fi tot ce ai de făcut. Nu am să-ți spun că este simplu. Ci doar că vei avea mai multe satisfacții, lucru foarte motivant la început de drum. Cel mai important este să continui să scrii. Pentru că fără tine, debutantule, literatura va deveni în curând o limbă moartă.