ecovid20

Evidenţele arată că nimeni nu se aştepta ca lumea să se confrunte cu o pandemie ca cea provocată de coronavirus. Mult prea celebrul COVID 19 a dat peste cap intreaga societate mondiala, de care ne imaginam până mai ieri că este atât de bine pusă la punct. Guvernele sunt depăşite de situaţie, administraţiile publice locale nu mai ştiu ce să facă, preşedinţii, miniştrii sau regii deopotrivă privesc înmărmuriţi la schimbarea unei lumi.

Soluţii există şi vor exista întotdeauna pentru învingerea unei pandemii. Istoria ne-a arătat că mai toate marile boli au fost în cele din urmă învinse de către om. Cu ce preţ? Asta este o altă problemă. Privind prin ochii oamenilor direct afectaţi, preţul este enorm. Poate fi chiar viaţa lor. Privind ca o situaţie statistică lucrurile stau diferit. În prezent faptul că pe vremea ciumei au murit peste 75 de milioane de oameni nu mai reprezintă decât o înşiruire de cifre.

Istoria se repetă. Marele nostru român, Nicolae Iorga, spunea ca cine uită, nu merită. În timpul unei pandemii sau după terminarea acesteia lumea se va confrunta cu impactul ei economic. ECOVID 20 este virusul unei economii mondiale devastate in anul 2020. Probabil efectele lui vor fi mai puternice decât cele produse de către pandemia coronavirusului. Lumea încă nu se gândeşte atât de departe. Suntem disperaţi că nu avem combinezoane şi măşti de protecţie pentru doctori. Eu zic că ar trebui să fim cu adevărat disperaţi pentru că nu reuşim să forţăm economia să producă în mai puţin de o zi toate, repet toate aceste combinezoane şi măşti. Discutăm de puterea unui stat şi nu de o firmă particulară. Iar dacă un stat nu este capabil să facă un lucru atât de simplu ca acesta ar trebui să ne fie foarte frică de cum va gestiona o întreagă economie culcată la pământ.